Δήλωση της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη

Statement by President von der Leyen with Greek Prime Minister Mitsotakis

Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο,

Σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες εδώ στο Στρασβούργο. Έχω συγκλονιστεί από τις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Μου έδειξες τις φωτογραφίες. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη. Πρώτα είδαμε τη χώρα σας να έρχεται αντιμέτωπη με τις πιο δραματικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταστραφεί μια τόσο μεγάλη έκταση από πυρκαγιές. Και, έπειτα, πλημμύρες σάρωσαν μεγάλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τον θεσσαλικό κάμπο. Οι εικόνες από τη Λάρισα είναι συνταρακτικές. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας πάνε σε όλες τις γυναίκες, τους άντρες και τα παιδιά που αντιστέκονται με θάρρος σε αυτές τις καταστροφές. Ταυτόχρονα πενθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους.

Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού. Και θα ήθελα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να ξέρουν ότι τους συμπαραστεκόμαστε. Η Ένωσή μας είναι μια Ένωση αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικό σημαντικό για εμάς το ότι μπορέσαμε σήμερα να βρεθούμε —σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο που ήρθες εδώ — για να συζητήσουμε για την αλληλεγγύη αυτή μαζί με τους υπουργούς σας και τους επιτρόπους μας. Συζητήσαμε ποιοι θα ήταν οι καλύτεροι τρόποι να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό. Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση. Αλλά αυτή τη στιγμή απαιτείται και μεγάλη άμεση στήριξη και βοήθεια για την αποκατάσταση των μέσων βιοπορισμού. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε πέντε σημαντικές χρηματοδοτικές ροές που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/statement_23_4441/STATEMENT_23_4441_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο