Ερωτήσεις και απαντήσεις: Ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων για την προστασία των ανθρώπων και της ευημερίας

managing climate risks to protect people and prosperity Airbubble playground in Warsaw

Ποιοι είναι οι κλιματικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ΕΕ;
Η επιστήμη είναι σαφής και οι πολίτες μας βλέπουν και αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως επιβεβαιώνεται στα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης COP28 της UNFCCC στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται πλέον στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της μεταβολής της θερμοκρασίας και την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις. Η σημερινή ανακοίνωση, παράλληλα με την ευρωπαϊκή εκτίμηση κλιματικών κινδύνων, συμβάλλει στο έργο αυτό.

Στην ήπειρό μας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να αυξάνονται. Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και μεγάλες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές έπληξαν διάφορα μέρη της Ευρώπης. Το 2022, από 60,000 έως 70,000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη αποδόθηκαν σε πρωτοφανείς θερινούς καύσωνες.

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υψηλότερες συνολικές θερμοκρασίες, κίνδυνο εντονότερων και συχνότερων καύσωνα, παρατεταμένων ξηρασιών, εντατικότερων βροχοπτώσεων, χαμηλότερων μέσων ταχυτήτων ανέμου και λιγότερου χιονιού. Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό παγκοσμίως και θα πρέπει να μάθει να ζει με κλίμα που είναι θερμότερο κατά 3 βαθμούς, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη περιορίζεται στο όριο των 1.5 βαθμών της συμφωνίας του Παρισιού.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_24_1386/QANDA_24_1386_EL.pdf 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο