Η ΕΕ χορηγεί πρόσθετη βοήθεια ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών που πλήττονται από τον πόλεμο

million in humanitarian aid to support Ukrainians affected by the war

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει δεινή. Η έναρξη του χειμώνα θέτει τις ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται από τον πόλεμο ενώπιον νέων προκλήσεων.

Γι’ αυτό, η Επιτροπή διαθέτει 110 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Ουκρανία και 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ να παράσχουν βασικές υπηρεσίες, όπως βοήθεια σε μετρητά, τρόφιμα, νερό, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία.

Με τα κονδύλια αυτά, το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 843 εκατ. ευρώ.

Λόγω των περσινών εσκεμμένων επιθέσεων της Ρωσίας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, η ΕΕ δίνει επίσης προτεραιότητα στην επείγουσα ενεργειακή στήριξη αποστέλλοντας άλλες 84 ηλεκτρογεννήτριες από τα στρατηγικά της αποθέματα rescEU. Συνολικά, πάνω από 5.000 ηλεκτρογεννήτριες έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ συντονίζει δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή κρίσιμου ενεργειακού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι προκαλούν καταστροφές στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα άτομα κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Η ΕΕ ενισχύει την χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία με άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα παρέχει 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στη Μολδαβία. Η προσήλωσή μας στον λαό της Ουκρανίας παραμένει ισχυρότερη από ποτέ.» 

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_5773/MEX_23_5773_EN.pdf

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_23_5763/IP_23_5763_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο