Η ΕΕ διοργανώνει ανθρωπιστική αερογέφυρα για το Σουδάν

EU flight for those in need in Sudan

Πραγματοποιήθηκε μία ακόμη πτήση της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ για τη μεταφορά προμηθειών στους ανθρωπιστικούς εταίρους UNICEF και «Emergency and Relief International» στο Σουδάν. Τον Μάιο του 2023, η ΕΕ ξεκίνησε σειρά επιχειρήσεων ανθρωπιστικής αερογέφυρας για την παράδοση βασικών προμηθειών στο Πορτ Σουδάν, καθώς η σύγκρουση που ξέσπασε τον Απρίλιο έχει προκαλέσει μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας στο Πορτ Σουδάν, με τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά περίπου 161 τόνοι εφοδίων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πρόσφατης επιδημίας χολέρας στο Σουδάν.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Η κατάσταση στο Σουδάν είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Και πάλι αθώοι άμαχοι υποφέρουν λόγω συγκρούσεων. Ανέκαθεν η ΕΕ εργαζόταν για την ανακούφιση των δεινών των πλέον ευάλωτων πληθυσμών. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και το προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορέσει να εκτελέσει το σωτήριο έργο του με ασφάλεια, χωρίς διοικητικά ή άλλα εμπόδια.»

Το Σουδάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως, καθώς πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης. Υπάρχουν αναφορές για θηριωδίες, συμπεριλαμβανομένης εθνοκάθαρσης και έμφυλης βίας κατά των γυναικών, σε όλη τη χώρα. Συνολικά 19 εκατ. παιδιά στο Σουδάν δεν πάνε σχολείο. Λόγω των καταστροφικών συνεπειών της σύγκρουσης στα μέσα διαβίωσης, τον γεωργικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία, το Σουδάν είναι ένα από τα τέσσερα μέρη που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πείνας παγκοσμίως. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της συνεχιζόμενης επιδημίας χολέρας και των πρόσφατων πλημμυρών.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_5905/MEX_23_5905_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο