Η ΕΕ και η Νέα Ζηλανδία υπογράφουν φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών

EU and New Zealand trade agreement

Η ΕΕ και η Νέα Ζηλανδία υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τους (ΣΕΣ), η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ΕΕ. Η συμφωνία θα μειώσει κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως τους δασμούς που καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής της. Κατά συνέπεια, το διμερές εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά έως και 30 % σε ορίζοντα δεκαετίας χάρη στη συμφωνία αυτή, ενώ η αξία των ετήσιων εξαγωγών της ΕΕ μπορεί δυνητικά να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν έως και κατά 80 %. Η συμφωνία‑ορόσημο περιλαμβάνει επίσης άνευ προηγουμένου δεσμεύσεις βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία τώρα διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης τόσο στην ΕΕ όσο και στη Νέα Ζηλανδία, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_3715/IP_23_3715_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο