Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του προϊόντος «Κρήτη / Kriti» από την Ελλάδα και του προϊόντος «Quesode Burgos» από την Ισπανία στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).
Το «Κρήτη / Kriti» είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που καλλιεργούνται σε όλη την Κρήτη. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, λαμπερό πράσινο χρώμα και πλούσιο φρουτώδες άρωμα. Οι ιδιότητες αυτές το καθιστούν εξαιρετικά σταθερό και αρωματικό, με χαρακτηριστικό γευστικό προφίλ που έχει τις ρίζες του στα εδάφη και το κλίμα του νησιού. Το ελαιόλαδο παράγεται αποκλειστικά στην Κρήτη, όπου η ελαιοκαλλιέργεια υπήρξε τρόπος ζωής για χιλιετίες. Τα ασβεστολιθικά εδάφη του νησιού, η άφθονη ηλιοφάνεια και το μεσογειακό κλίμα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και άλεσης που παραδίδονται από γενιά σε γενιά, προσδίδουν στο προϊόν τον μοναδικό του χαρακτήρα.
Το «Queso de Burgos» είναι φρέσκο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Έχει λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα και απαλή υφή. Το τυρί έχει ήπια, γαλακτώδη γεύση με λεπτή επίγευση πρόβειου γάλακτος, η οποία κυμαίνεται από πολύ αμυδρή έως έντονη ανάλογα με την ποικιλία. Το προϊόν παρασκευάζεται αποκλειστικά στην επαρχία Burgos, στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλης και Λεόν. Οι ιδιότητές του συνδέονται στενά με τις παραδοσιακές τυροκομικές πρακτικές της περιοχής και με τη χρήση τοπικού πρόβειου γάλακτος, το οποίο προσδίδει στο τυρί το χαρακτηριστικό του άρωμα, τη βουτυρώδη σύσταση και τη φήμη του.
Οι νέες αυτές ονομασίες εντάσσονται στις περισσότερες από 3.675 προστατευόμενες ονομασίες που έχουν ήδη καταχωριστεί στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις σελίδες της πολιτικής ποιότητας.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_25_2076/MEX_25_2076_EL.pdf

