Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του Copernicus ο Ιούλιος του 2023 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ

Copernicus

Σύμφωνα με δεδομένα του δορυφορικού συστήματος Copernicus, το οποίο αποτελεί μία από τις συνιστώσες του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τρέχων Ιούλιος αναμένεται να αναδειχθεί στον θερμότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν οι θερμότερες τρεις εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε συνδυασμό με μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, και δασικές πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και ο Καναδάς, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων, τα τοπικά περιβάλλοντα και οικονομίες.

Το σύστημα γεωσκόπησης Copernicus, το οποίο εντάσσεται στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, παρέχει έξι θεματικές υπηρεσίες για την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, τις χερσαίες εκτάσεις, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Παρέχει επιχειρησιακά δεδομένα και ελεύθερα προσβάσιμες υπηρεσίες, προσφέροντας στους χρήστες αξιόπιστες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον πλανήτη μας και το περιβάλλον του. Η Επιτροπή συντονίζει και διαχειρίζεται το Copernicus, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και το Mercator Ocean International, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4027/MEX_23_4027_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην κοινή δήλωση του Copernicus και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Δεδομένα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία του Copernicus για την κλιματική αλλαγή (3CS) είναι διαθέσιμα εδώ : https://climate.copernicus.eu/climate-datasets

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο